Фахівцями ТОВ «Капсулар» розроблена технологія і авторське обладнання для капсулювання гідрофільних систем - емульсій, дисперсій, суспензій і колоїдних розчинів з отриманням капсул, що мають інноваційні властивості. Новизна даної розробки полягає в тому, що на сьогоднішній день це перший прецедент капсулювання речовин, що містять водну складову. У світі широко експлуатуються технології капсулювання жирових (гідрофобних) систем в желатинову оболонку. Ніхто до сьогоднішнього дня не навчився капсулювати «воду» з отриманням термостійких капсул тривалого зберігання.

Капсули мають кулясту, або близьку до кулястої, геометричну форму, діаметром від 1,5 до 10,0 мм. За своєю структурою винахід характеризується наявністю внутрішнього вмісту і гелеподібної оболонки заданої товщини, до складу якої входить альгінат кальцію. Внутрішній вміст капсул - це гідрофільна речовина або емульсія, водна суспензія або дисперсія.
Капсулюванню можливо піддавати речовини з різними фізико-хімічними властивостями, капсульні продукти можуть застосовуватися у фармацевтичній, харчовій, хімічній, фотографічної, текстильної, нафтопереробної промисловості, а також у медицині, сільському господарстві та біотехнологіях.

Оболонки капсул витримують технологічну обробку, механічне діяння (інтенсивне перемішування), термообробку (пастеризацію чи стерилізацію протягом 210 ... 260 хвилин при температурі 130 °С за умови наявності компенсувального тиску), змішування з іншими харчовими інгредієнтами, тривале зберігання (термін зберігання капсул обумовлений тільки властивостями внутрішнього наповнювача).

Досягнуто кероване вивільнення інкапсульованих речовин в середовище за рахунок дифузії через оболонку капсули із заданою швидкістю (наприклад, біологічно-активної або лікарської речовини в потрібній ділянці організму).

Розроблено моделі капсул з різноманітними властивостями. Основними моделями є:

  • одношарові - з однією оболонкою на основі альгінату натрію (для капсулювання гідрофільних речовин);
  • багатошарові (до трьох оболонок) - зовнішня оболонка - желатинова, внутрішня - альгінова (для капсулювання гідрофобних і поверхнево-активних речовин);
  • модель «капсули в гелі», причому оболонки капсул «зростаються» з гелем, утворюючи монолітну структуру заданої товщини (можливе створення пористої або непроникною системи), зберігаючи стабільність під впливом шлункового соку та шлункових ферментів. Система руйнується тільки за умови потрапляння в підшлункову залозу (в лужній рН) (для різних типів інсулінів: нормального, швидкого і пролонгованого в одному контейнері).

Залежно від завдань можливе:

  1. Отримання капсульних продуктів із заданими фізичними та структурно-механічними характеристиками, такими як розмір капсул, товщина оболонки, співвідношення внутрішнього вмісту і оболонки, зусилля руйнування, модуль миттєвої пружності тощо.
  2. Встановлення заданих розмірних характеристик (від 1,0 до 10,0 мм).
  3. Встановлення заданого співвідношення оболонки до внутрішнього вмісту капсул (від 5:95 до 50:50).
  4. Додання заданих характеристик оболонок (товщини, структури, проникності, міцності, еластичності, стабільності до впливу ферментів, пепсину, шлункового соку, температури, тиску тощо).

Капсульовані продукти пропонуються як один із способів спрямованої доставки нутрієнтів або лікарських препаратів до певних ділянок організму (кишково-шлункового тракту, підшлункової залози, тонкої і товстої кишки), забезпечуючи їх максимальну біодоступність, збільшуючи лікувальну та біологічну ефективність.

Особливістю капсули є програмоване виділення вмісту капсул в необхідній зоні організму.
Оболонка має імуностимулюючу, протиалергенну та протизапальну дію, зв'язує в шлунково-кишковому тракті людини екзогенні та ендогенні сполуки, зокрема солі важких металів і радіонукліди, виступає засобом детоксикації організму людини і має лікувально-профілактичні властивості.